Miraval: de belangrijkste weetjes

Château Miraval, gelegen in het midden van de Provence, in de Var, in de gemeente Correns (het eerste bijna volledig biologische dorp in Frankrijk), beslaat 600 hectare wijngaarden, bossen en olijfgaarden. De wijngaard, die in 2008 werd gekocht door het beroemde Hollywood-echtpaar Brad Pitt en Angelina Jolie, groeit op een bodem die rijk is aan klei en kalksteen, aangelegd op terrassen, op een gemiddelde hoogte van 350 meter. Dankzij de hoogte en de frisse lucht verbouwt Château Miraval hier uitstekende Côtes de Provence-wijnen, waaronder een rosé die is opgedragen aan de beroemde Engelse band Pink Floyd. De wijnbereiding is toevertrouwd aan de familie Perrin, eigenaars van Château de Beaucastel, een grote referentie in de Châteauneuf-du-Pape appellatie.

Miraval, embleem van de Provence, icoon van de rosé wijnen

Samen met andere uitstekende producenten, zoals Minuty, Château d’Esclans of Domaines Ott-Miraval, is Château Miraval een van de pioniers van de renaissance van de Provençaalse roséwijnen. Roséwijnen zijn ontdaan van de reputatie van “kleine” wijnen en kunnen verschillende smaken met elkaar vermengen.

De roséwijnen van Miraval hebben een belangrijke rol gespeeld in het succes dat ze in de Verenigde Staten oogsten, vooral dankzij twee factoren. Eén daarvan is dat de beroemde Hollywood acteurs, Brad Pitt en Angelina Jolie, ambassadeurs van deze wijn zijn geworden. En de andere is dat Miraval de eerste roséwijn is die in 2012 op de lijst van de 100 beste cuvees van het jaar van Wine Spectator is gekomen..

Miraval, het keerpunt

Miraval, gelegen langs de Via Aurelia, heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. Zoals we allemaal weten, woonde Thomas van Aquino daar in 1252. In de 16e eeuw kwam de prins van Napels hier wonen om dichter bij het Franse hof te komen. Het was in deze tijd dat Miraval Castle begon te verschijnen in de lijst van Franse edelen. In 1970 werd een opnamestudio opgericht. Miraval Studio (daarom de naam Miraval “Studio” wijn) was getuige van het overlijden van Pink Floyd, Sting, The Cranberries, Rammstein, Healing (The Cure), Judas Priest en andere grote artiesten…

Vroeger was het eigendom van de Amerikaanse zakenman Tom Bove, maar in 2011 kochten Angelina Jolie en Brad Pitt het landgoed Miraval in Correns, in de prachtige terroirs van de Provence. De twee beroemde acteurs werden zo de eigenaars van 600 hectare in die tijd (vandaag ongeveer 1000 hectare) in de twee appellations Côtes-de-Provence en Coteaux-Varois-en-Provence.