De beste Franse kruiden voor lekker eten

De Franse keuken is vermaard over de hele wereld. Maar wat zijn nu eigenlijk typisch Franse kruiden Tijd om te duiken in het keukenkabinet en de beste opties voor je uit te lichten.

Thym de Provence

Thym de Provence is een groenblijvend kruid met culinaire, medicinale en decoratieve toepassingen. Het wordt in de Provence Farigoule genoemd en is vooral bekend als een van de basiscomponenten in een klassiek Bouquet Garni of in een kruidenmengsel dat bekend staat als Herbes de Provence.

Thym de Provence is een van de geurigste kruiden die men kan kweken en heeft een citroenachtige nasmaak die frisheid geeft aan diverse stoofschotels, marinades, sauzen, soepen en salades. Het past perfect bij tomaten, vers of verwerkt, gebakken groenten, gegrilde geitenkaas of geroosterd gevogelte.

Vadouvan

Vadouvan is een kerriemengsel in Franse stijl dat bestaat uit ingrediënten als sjalotten, ui, komijn, knoflook, kurkuma, kardemom, kerrieblaadjes, zwarte mosterd, zwarte peper, en fenegriek. Alle ingrediënten worden traditioneel gedroogd en tot een grof kruidenmengsel fijngestampt.

Vadouvan wordt gebruikt in diverse gerechten met gevogelte, zeevruchten en groenten, maar het kan ook aan salades worden toegevoegd. Dit kruidenmengsel wordt soms tot een pasta gemaakt door het te mengen met olie en water.

Quatre épices

Quatre épices is een traditioneel Frans kruidenmengsel dat wordt gebruikt om een grote verscheidenheid aan gerechten zoals roulades, soepen, terrines, stoofschotels, gratins en zelfs worsten op smaak te brengen. De naam van het mengsel betekent vier specerijen, en dat zijn zwarte of witte peper, kruidnagel, nootmuskaat, en gember.

Sommige specerijen kunnen worden vervangen of aan het mengsel worden toegevoegd, waaronder piment en kaneel. In de meest voorkomende versies van deze melange ligt de nadruk op de peper, en de peperige noten worden ondersteund door de scherpte en zoetheid van de andere specerijen.

Boeket Garni

Deze kleine Franse kruidenbundel wordt traditioneel samengebonden met slagerstouw om de kruiden bij elkaar te houden nadat ze in een pan zijn toegevoegd om te koken. Dit schilderachtige boeketje verse kruiden bevat meestal tijm, peterselie en laurier, en het geeft een krachtige, kruidige smaaklaag aan soep, saus, bouillon of stoofpotten waaraan het wordt toegevoegd.

Door de kruiden samen te binden in een bundel kunnen de stengels en bladeren gemakkelijk uit het gerecht worden verwijderd, zodat er niets achterblijft behalve de smaak.

Provençaalse kruiden

Dit wereldberoemde mengsel van kruiden en specerijen komt oorspronkelijk uit de Franse regio Provence en bevat ingrediënten zoals lavendel, basilicum, oregano, venkel, dille, rozemarijn, tijm, laurier en salie. Herbes de Provence wordt traditioneel verkocht in kleine potjes van klei.

Het mengsel wordt gewoonlijk gebruikt als wrijfmiddel of smaakmaker voor diverse vleesgerechten, vooral voor gegrild vlees, en kan ook worden gebruikt als smaakmaker in soepen of stoofschotels. Wanneer de kruiden worden gekookt, worden ze zachter en komen hun natuurlijke, aromatische smaken vrij. Hoewel deze kruiden in de Provence al eeuwenlang in verschillende combinaties worden gebruikt, wordt het mengsel dat nu bekend staat als Herbes de Provence pas sinds de jaren zeventig onder deze naam op de markt gebracht.

Fines herbes

Fines herbes is een traditioneel Frans mengsel van kruiden, waaronder peterselie, bieslook, kervel en dragon. Tijm wordt vaak toegevoegd aan de vier klassieke ingrediënten, terwijl bonenkruid, waterkers, en marjolein soms ook worden opgenomen in de mix, maar niet zo vaak als tijm.

Deze milde en subtiele kruidenmelange is vooral geschikt voor gevogelte, salades en gerechten op basis van eieren. Belangrijk is dat alle kruiden vers zijn en niet gedroogd voor de best mogelijke smaak.