Koelcelvloer

Aan welke eisen moet een vriescelvloer voldoen?

Ondernemers die gaan van start gaan in de horeca, of als leverancier voor de horeca en andere soorten bedrijven, weten waarschijnlijk wel dat ze voor de opslag en de houdbaarheid van versproducten een koelcel en/of vriescel nodig hebben. Maar weet je als ondernemer in of voor de horeca ook dat je voor een koel- of vriescel ook een speciale vloer moet laten aanleggen? Dit blog biedt hier voldoende informatie over.

Welke soort vloer in je koelcel laten leggen?

Bij het laten maken of plaatsen van een koelcel of vriescel, komt meer kijken dan je aanvankelijk zou denken. Je moet eerst een aantal vragen beantwoorden, voordat je kunt starten. Hoe groot moet je koelcel bijvoorbeeld worden? Welke producten wil je erin kunnen opslaan? Hoeveel koel- of vriescapaciteit heb ik daarvoor nodig? Maar ook: welke koelcelvloer of vriescelvloer moet ik in de koelcel leggen? Moet daar een speciale vloer in? Jazeker! De koelcel- of vriescelvloer is juist allesbepalend. Daarom is het belangrijk om te bedenken wat voor een soort vloer er in je koelcel moet komen liggen.

Waarop letten bij een koelcelvloer?

Voor de omvang en inrichting van een koelcelvloer, moet je weten hoe zwaar je de vloer gaat belasten. Dat is uiteraard helemaal afhankelijk van welke producten er op de koelcelvloer komen te staan. Zijn het zware dozen? Lichte linnen zakken? Dat is belangrijk om te weten. Ook de sector waarin of waarvoor je werkt, is van importantie. Bedenk ook goed vooraf hoe frequent de koelcel deur zal openstaan. Het temperatuurverschil in de cel is van invloed op de werking van de vloer en ook de producten die erin staan. Bij lichte dooi kan er veel water op de vloer terechtkomen. In dat geval is een antislipvloer geen overbodige luxe ter voorkoming van ongelukken.

HACCP koelcelvloer

Wie in de voedingsmiddelenindustrie en/of horeca actief is, is hopelijk (ja toch?) wel bekend met de HACCP-richtlijnen. De volledige naam is Hazard Analysis and Critical Control Points. Deze richtlijnen zijn bedoeld om de veiligheid en hygiëne in de branche en de afzonderlijke zaken mee te garanderen. Die richtlijnen gelden dus ook voor de koelcel of vriescel en de respectievelijke vloeren. Dat mag je niet vergeten!

Meer weten over koeling in de horeca?

Wil je meer weten over koeling in de horeca. Lees dan ook dit blog over de beste horeca koelkasten.