Tips tegen voedselverspilling

Wist je dat er in Nederland per jaar 2,5 miljard euro aan voedsel weggegooid wordt? In Nederland komt dat neer op 5 miljoen kilo verspild voedsel per dag. Betreurenswaardig toch? 

De top 3 verspilde producten zijn:

  1. Rijst (34%)
  2. Brood (30%)
  3. Pasta (23%)

Bewustwording over voedselverspilling

Je bent het vast met me eens als ik zeg dat dit op een andere manier opgelost kan worden. Maar hoe kunnen we dit oplossen? Allereerst is het denk ik belangrijk dat mensen zich ervan bewust zijn hoeveel eten er weggegooid wordt. Hierbij is het ook belangrijk dat mensen weten waar hun eten vandaan komt. Daarnaast mogen wij als Nederlanders ons best beseffen dat wij eten in overvloed hebben. Dat is niet in elk land het geval. Naar mijn mening zal men na al deze bewustwordingen voedsel meer waarderen en gaat men milieuvriendelijke en gezonde keuzes maken.

Tip 1: Maak een boodschappenlijstje

Check voordat je boodschappen gaat doen je voorraad. Wat heb je nog in huis? Hoe lang is dit nog houdbaar? En wat heb je echt nog nodig? Door een boodschappenlijstje te maken, voorkom je dat je boodschappen gaat halen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Je hebt dan alle boodschappen op een rijtje staan die je nodig hebt de komende week. Dit bespaart je waarschijnlijk ook nog eens in de kosten, want je gaat minder snel impulsieve aankopen doen. Tip: zet je boodschappen op een vaste volgorde in de koelkast. Zo zie je in één oogopslag wat je nog nodig hebt.

Tip 2: Kook voor de juiste hoeveelheid

Bedenk jezelf voordat je begint met koken voor hoeveel mensen je moet koken. Aan de hand van het aantal personen kan je een goede schatting maken van wat je ongeveer nodig hebt. Bij bepaalde gerechten is het slim om porties af te wegen. Zo voorkom je dat je enorm veel eten overhoud. Vaak staat het ook op de verpakking weergegeven. Haal je je vlees altijd bij een slager in Kampen? Dan hoef je alleen maar door te geven voor hoeveel mensen je kookt. De slager weet vervolgens precies hoeveel vlees je nodig hebt.

Tip 3: Eten over? Vries je eten in

Het kan zijn dat net voor het eten iemand zich afmeldt voor het eten. In dat geval heb je bijna altijd wel een portie over. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je net teveel hebt gekookt. Wat doe je met het eten dat je over hebt? Je kan dit eten gewoon invriezen. Wanneer je op een andere dag van de week een snelle maaltijd wilt bereiden, dan kun je deze portie gewoon opwarmen en opeten. Door eten op de juiste plek en bij de juiste temperatuur te bewaren blijft het langer goed. Zo voorkom je voedselverspilling en kan je nog lang genieten van de bereide maaltijd!