Waarvoor gebruik je kurkuma?

Over de hele wereld heb je allerlei verschillende kruiden en specerijen die je kan gebruiken voor het eten. Wanneer je kookt gebruikt iedereen wel zout bijvoorbeeld, maar je kan gerechten echt op smaak brengen met bijzondere en smaakvolle kruiden. Kurkuma is een specerij wat veel gebruikt wordt in Azië en vooral in India. De kruiden worden vooral gebruikt om gerechten zoals curry’s op smaak te brengen met het poeder, daarnaast brengt het de gerechten ook een mooie geel/oranje kleur.

Wat is het?

Het poeder wordt gemaakt uit de geelwortel, het is een wortel die oranje van kleur wordt. Wanneer je deze laat drogen en er poeder van maakt, heb je dus kurkuma. Veel mensen uit de Indiase cultuur gebruiken een verse geelwortel om in het eten te gebruiken. De smaak is dan een stuk sterker dan wanneer je het poeder gebruikt uit potjes. Naast dat de specerijen gebruikt worden voor het bereiden van eten, heeft het ook allerlei andere bedoelingen en dingen waarvoor je het kan gebruiken.

Kurkuma

Gebruiken voor?

Naast dat kurkuma gebruikt wordt voor gerechten heeft het verschillende voordelen voor het lichaam. Het poeder heeft namelijk een helende en goede werking voor de huid. Als je een onrustige huid hebt en veel onzuiverheden hebt, kan het werken om het poeder in te zetten. De specerij heeft namelijk een antioxidante werking en zal puistjes helpen te herstellen en littekens vervagen. Je kan een maskertje maken voor het gezicht door wat yogurt te mengen samen met wat van de specerijen, als je dit een tijdje laat intrekken zal het resultaat na een tijd snel te zien zijn. Wel is het dan belangrijk dat je het masker vaker gebruikt, bijvoorbeeld een of twee keer in de week. Herhalen is bij dit masker belangrijk.